Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A káosz fokozódik!

2008.03.30

            A káosz fokozódik!

 

Hogy a káosz valóban fokozódik, arról is látszik, hogy az MSZP rendkívüli pártértekezletet volt kénytelen összehívni. Indokolták ezt a párton belüli késhegyre menő viták, a kormányzati gondok, a koalíciós viták és mind azok, amik nem lettek kellő alapossággal kibeszélve. A pártértekezlettől valami különös dolgokat várt a párttagság, de talán az érdeklődő lakosság is. Azonban nem lett belőle más, mint egy másfél órás monológ és egy miniszterváltás sejtetése.

 

Azonban a pártértekezletet megelőzte egy zártkörű elnökségi ülés, ahol az egyik elnökségi tag felvetett egy három pontból álló javaslatot. 

  1. Meg kellene újítani a pártot! Ez a javaslat valószínű, azt is jelentené, hogy tisztújító kongresszust hívnának össze, ahol a teljes vezérkart újjáválasztanák, vagy kicserélnék. S ebbe beletartozna a jelenlegi elnök újjáválasztása, vagy cseréje is. A javaslat azt is tartalmazta, hogy a pártvezetésben főállású funkcionáriusokat kellene foglalkoztatni. Vagyis visszaállítanák a fizetett pártkatona státusát, holott a rendszerváltáskor ezt támadták leginkább azok, akik akkor ebbe a státusban voltak. Közel húsz év után csak rájöttek, hogy az akkori megoldás eredményesebb volt? De az is lehet, hogy a tisztújítás során sokan kiesnének a vezetésből, és valahol csak kell nekik is egy kereseti lehetőség. Ezt a szituációt pedig annak idején bújtatott munkanélküliségnek minősítették. Változnak az idők!

 

  1. Újra kellene tárgyalni a koalíciós feltételeket! Ez már régóta várat magára. Az SZDSZ, mint valami nagyhatalom fészkelte be magát a koalícióba és a kormányba. Ő játszotta a karmester szerepét, az MSZP pedig lapult, mint nyuszi a fűben. Erre elég későn jöttek rá. Ebben a meglehetősen kritikus helyzetben az MSZP-nek kellene az összes fontosabb tárcákat kézbe venni. Vagyis érvényesíteni kellene a létszámarányos funkcióelosztást.

 

  1. Újra kellene formálni a kormányt! Erről jó lenne többet tudni, mert a kormány szó a miniszterelnököt is jelenti. Vagy talán csak őt? De ha már szóba került a kormányátalakítás, esetleg a miniszterelnök csere is, akkor az ország szorult helyzetére való tekintettel, most valóban csak a szakértelemnek kellene dominálni és nem megint a párthoz dörgölődő, jóformán semmihez nem értő politikai osztogatás történjen.

 

Az elnökségi ülés és a pártértekezlet témáját figyelve könnyen megállapítható, hogy elég nagy lehet a káosz a párton belül, a koalíciós partnerek között és az ország egészét tekintve is. Hogy ebből ki lehet –e mászni a három pontban vázoltak teljesítésével az talán kétséges. Ma már ettől többről van szó. Most jönnek elő azok a korábban elkövetett óriási baklövések, mely még az Antall kormány rovására írható. Ő kezdte kiárusítani az országot. A kárpótlási jegyek hiába kerültek a jogos tulajdonosok kezébe, nem tudtak vele mit kezdeni. Így olcsón jutottak földbirtokhoz azok, akik korábban csak virágcserépben láttak földet. Szétverték a jól működő és sok munkást, foglalkoztató gyárakat, hogy a rablótőke befészkelhesse magát a helyükbe. A részükre nyújtott adókedvezmények, melyek jelentős része ma is fenn áll, az most mind hiányzik az államkasszából. Ezt a mérhetetlen hiányt pedig a rendszeres adófizetőnek kellett és kell pótolni, aki már lassan bele rokkan az elviselhetetlen terhekbe. Most kapkodnak, és egyre sűrűbben emlegetik, hogy a stratégiai szempontból fontos cégeket nem kellett volna privatizálni. Az állam jótékony hatását és szerepét egyre sűrűbben emlegetik. Lehetett volna idejében változtatni rajta, de akkor senkinek sem volt hozzá bátorsága, mert féltették a rendszerváltás ideológiai alapját, a magántulajdon szentségét. Elékezzünk vissza Antall úr meghonosodott mondására: Tetszettek volna forradalmat csinálni. Bizony volt itt forradalom 1989-ben, amire szintén ráillik az ellenforradalom kifejezés, mert a nép nevében, a nép akarata ellenére, sőt a nép kifejezett kárára tetszettek végrehajtani. Gyökeres fordulatra van itt szükség ahhoz, hogy elkerüljük a teljes csődöt. Meg kell fizettetni a kárt azokkal, akik ide juttatták az országot. Mert az tarthatatlan, hogy miniszterek, miniszterelnökök váltogatják egymást. Mindenki ront egyet az országon, mindegyik kiveszi belőle a maga hasznát, aztán nagy kegyesen lemond, vagy elzavarják, vagy nem válasszák újra, és mindegyikőjük gazdagodott, kivéve az országot és az újra termelődött három millió koldust. Ha nem tetszettek volna hazudni 1989-ben, akkor ma semmi baj nem volna. (Mihály J.)

   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.