Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kommunista eszmékhez való viszony kérdése, a politikai kultúra tükrében!

2008.03.02

A kommunista eszmékhez való viszony kérdése,   

                                   a politikai kultúra tükrében.

 

A rendszerváltás óta       különösen sokat beszélünk a politikai kultúráról, illetve annak hiányáról. A politika nem tud mit kezdeni magával a fogalommal. Emiatt a politikai gyakorlat többnyire ötletszerű. Úgy gondolta az újsütetű elit, hogy akkor lesz igazán hiteles, ha nekiront, és a sárba tapossa, de legalábbis lejáratja a kommunista eszméket, attól függetlenül, hogy annak számos eleme megtalálható, még a jobboldali pártok programjában is. De a kommunista eszmeiséghez való viszony mégsem ilyen egyoldalú, mert a rendszerváltás idején voltak, akik jobbról és voltak, akik balról érkeztek, s vegyültek el a politika nagy olvasztótégelyébe.

 

A jobbról érkezőktől nem vártunk mást, mint amit kaptunk. Mocskolódást, agyagba döngölést, és lejáratást, noha a nyugati kultúra ennek számos ellenpéldáját mutatja. (Kommunista pártok parlamenti tényezők.)

A balról jöttek, pedig folyamatosan zavarban vannak. Nem tudnak mit kezdeni a kommunista eszmékhez való megváltozott viszonyukkal. Ezért inkább az elhallgatás taktikáját választják. Úgy gondolják, hogy nem illik nekirontani annak az eszmének, amelynek – annak idején – ők voltak a zászlóvivői. Így aztán maradt számukra az arany középút, a hallgatás.

        

A politikai kultúra terén lényegesen nagyobb gyakorlattal rendelkeznek a környező nyugati országok. Érdemes lenne ezt is megtanulni tőlük. Nemrég éppen Olaszország adta erre a leghitelesebb példát. Abban az országban, ahol annak idején – Mussolini által – a legvérengzőbb fasizmus tombolt, ott merik államelnöknek választani a nyolcvan esztendős Giorgio Napolitanot, aki éppen Mussolini uralkodása idején volt a legelszántabb kommunista. És ez nem döbbentette meg az olaszokat. Ők – úgy tűnik – véglegesen elkötelezték magukat a többpárti demokrácia mellett, amibe bele tartozik Berlusconi, és Napolitano is. S hol tartunk mi?

        

Az egyik tábor csak gyűlölettel tud nyilatkozni a kommunizmusról, a marxizmusról, de még általában a baloldali eszmékről is. A legkülönfélébb módszereit találják ki lejáratásának. Odáig is képesek eljutni, hogy egybe mossák a fasizmussal. S mindezt előszeretettel oltják bele az ifjúságba. Ez a módszer különösen jellemző az egyházi iskolák gyakorlatára, amihez kezdenek felzárkózni az állami oktatási intézmények is. Ezek szörnyű és elképesztő megnyilvánulásai a rendszerváltó politikának. Ennek semmi köze az európaisághoz, a többpárti demokráciához.   

        

A másik tábornak viszont nincs bátorsága felvállalni azt, amit – remélhetőleg - szíve szerint megtenne, de attól tart, hogy szájukra veszik a liberálisok, a konzervatívok, és a keresztények. Három az egy ellen, pedig nem a legjobb arány. De lehetne ez másképpen is.

 

Vannak jelentős baloldali erők az MSZP-n kívül is, akik ha lehetőséget és támogatást kapnának (ahogy a kereszténydemokraták kaptak a FIDESZ-től) kiegyenlíthetnék a felbillent politikai mérleg egyensúlyát. S ha mind ez bekövetkezhetne, nem kellene folyton pironkodni a kommunistázás miatt. Akár büszkén fel is lehetne vállalni. Gondoljunk csak bele!

 

Több mint másfél évtizede annak, hogy közvetlen betekintésünk van más népek politikai kultúrájába. S ez a másfél évtized számos mintát adott ebből a kultúrából, mely kultúrákba belefértek a kommunista eszmék is. Mi is felnőhetnénk erre a szintre, csak egy kis határozottság, bátorság, tolerancia, és persze a többpárti demokrácia elveinek komolyan vétele kellene ahhoz, hogy a kommunista szó ne káromkodásnak tűnjön, hanem a napi politikai közbeszéd része legyen. Úgy, ahogy a napi politikai közbeszéd része a liberalizmus, a konzervativizmus, vagy a szociáldemokrácia. Így lenne kerek a világ, s így válhatna európaivá a magyar politika is.

 

         DEBRECEN, 2007. 04. 15.

 

 

                                                                      Mihály János

 

        

                                                      

      

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.