Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A romániai választások taulságai.

2008.06.25

            A romániai választások,

         a romániai magyarok szemével!

 

Nemrég fejeződtek be a romániai helyhatósági választások, melyekről sokat cikkeztek már itthon és Romániában egyaránt. A határon túli magyarság véleménye azonban egységesebbnek látszik, mint az itthoniaké. Ugyanis az erdélyi magyarok úgy nyilatkoznak, hogy egységre, nyugalomra, békességre és kellő optimizmusra van szükség és nem a fontoskodó haszonlesőkre, akik ezen a választáson nagyobb elánnal voltak jelen, mint a korábbi választások idején. Emiatt viszont meginogni látszik a korábbi optimizmusuk. Elmondják, hogy amikor még az RMDSZ képviselte a romániai magyarság politikai érdekeit, a választásokon elért eredményeik példaértékű volt egész Európában. Olyan településen is volt magyar polgármester, ahol a magyarság már rég nincs többségben, mint pl. Szászrégebben. De azt is mondják, hogy az autonómia kérdése is csak a romániai magyarság egységes összefogásával, megfontolt egységes akarattal valósítható meg. Éppen ezért, az MMP önálló fellépése és hisztériakeltő magatartása sokat rontott a magyarság helyzetén, politikai szerepvállalása terén.

 

Helytelenítik azt, hogy Orbán Viktor és csapata szinte folyamatosan bele szól a romániai magyarság dolgaiba, mert ezzel mégjobban megosztja az ottani magyarság egységét, politikai éket ver közéjük. Valójában saját politikai álláspontjukat akarják rájuk rákényszeríteni, vagyis a politika exportját óhajtják megvalósítani. Ehhez Tőkés László és néhány szélsőséges magyarkodó nacionalista is hozzájuk csatlakozik, s ezzel valójában leutánozzák a magyarországi konfrontatív politikát. Ennek eredményeként Magyarországon megjelentek a szélsőséges jobboldali elemek, elkezdett az ország militarizálódni, fasizálódni, tehát van elrettentő magyar példa, amit nem szabadna a romániai magyarságnak is követni.

 

Tehát elkezdődött Romániában is - a magyarok körében - egy Orbáni populista, demagóg politika, amit a helyhatósági választások szenvedték meg. Demokráciát és választási szabadságot harsogtak széltében-hosszában, s ezzel párhuzamosan mindenféle mocskot és alaptalan rágalmat szórtak az RMDSZ-re. Ezzel sikerült jelentősen demoralizálni a közhangulatot, és megosztani a korábban egységes magyarságot. Ennek következtében néhány helyen sikerült is polgármestert, és tanácsnoki helyet veszíteni. Még nem nagyarányú ez a „vereség”, azonban figyelemre méltó, mivel Magyarországon is így kezdődtek a dolgok. Ma még a romániai magyarság többsége elutasítja az Orbáni rafinériát. Azonban, ha nem kap sokkal határozottabb elutasítást ez a jobboldali őrület, akkor ugyanaz bekövetkezhet, ami Magyarországon is bekövetkezett – nevezetesen – hatalmas tömeg veszi körül a „vezért” és csak az alkalomra várnak, hogy a koronát a fejére helyezzék. Ennek a Horthy érára emlékeztető állapotoknak kell az elejét venni Romániában, és haladni tovább a demokrácia útján. (Mihály J.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.