Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ami jár, az jár!

2012.05.19

Ami jár, az jár!

schmitt-pal..jpgAmi jár, az jár! Mondja, egy önérzetes bukott köztársasági elnök, az ország szégyen foltja. Hova jutott a jobb sorsra érdemes szép hazánk? Szemlesütve járhatunk-kelhetünk a világban, mert már mindenhol ismernek bennünket, mint a rossz pénzt, főnökeink jóvoltából. Virágzik a korrupció, gazdagodnak a kollégista barátok, gyarapszik a rokonság, sógorság. Pöffeszkednek a hatalom csúcsán üldögélő félművelt ésa-felcsutiak..jpg meggazdagodott senkiházik, akik magukat politikusoknak nevezik. Egyre-másra hozzák az olyan törvényeket, amellyel biztosítják a saját és holdudvaruk további gazdagodását és gazdagságban tartását, még akkor is, ha már kikerülnek a hatalomból. Ez a gátlástalan, hazudozó klientúra még arra is gondolt, hogy aki még az idejét se tudja kitölteni alkalmatlansága, erkölcstelen nyerges-zsolt-befolyasos-fidesz-szakember..jpgmagatartása vagy épp egy kölcsön vett kisdoktori miatt, az is gazdagodhasson tovább, mert nincs mese. Ami törvény szerint jár, az jár!

Tudjuk jól, mert belénk verték, hogy a leköszönt, vagy elzavart köztársasági elnököknek minden kiváltságuk megmarad akkor is, ha már nem lesznek a hatalomban. De nemcsak annak, aki úgy, ahogy de végig vitte a ciklusát, hanem annak is, aki olvasatlanul írt alá minden népnyúzó törvényt, akit elzavartak, vagy lemondattak. Igaz, hogy a törvény ad egy lehetőséget a szerényebb fajtából való távozónak, hogy lemondhat azokról a juttatásokról, amelyek élete végéig megilletik. Ilyennel azonban még nem találkoztunk. És ha vigyáz az egészségére és tisztes öregkort ér meg, ez az összeg bizony több százmillióra rúghat, amit a nyomorult állampolgárnak kell megsínylenie. Az, hogy ilyen kiváltságok egyáltalán létezhetnek egy állítólagos demokráciában, az tisztességtelen különbségtétel ember és ember között. Nagyobb tisztessége van egy senkiházi szélhámosnak ebben az országban, mint egy becsületes minimálbérért egész életében gürcölő munkásembernek. Ja! Bocsánat! Elfelejtettem, hogy ezt kapitalizmusnak hívják.

schmitt-320-negyzetmeteres-villaja..jpgÚgy néz ki, hogy az állam által felkínált lehetőséggel a közelmúltban távozott elnök „úr” is élni kíván. Pedig ha máskor nem, de most, –e csúfos távozás után tanúsíthatna némi önmérsékletet. Van már három villája és másik két ingatlana Buda elit környezetében. Ezekből is szedi adózatlanul a pénzt. Gátlástalan kapzsiságára utal, hogy még erre is szüksége van a havi hárommilliós javadalmazása mellé. Az egyik palotát 1996-ban vásárolta, ami háromszintes, 190 négyzetméteres, déli fekvésű hegyoldalban húzódik meg. S, hogy mennyire hivalkodó, a fotón is jól látható. Ugyan azon a területen 1988-ban is vásárolt egy 220 négyzetméteres kacsalábon forgót, majd két évvel később megismételte ezt a tranzakciót. Ekkor újabb hat szobás lakás került a tulajdonába, amely szintén a budai hegyekben található. De ez mind semmi ahhoz képest, hogy 2003-ban is vásárolt egy villát Budaligeten, ami 320 négyzetméteres.schmitt-masik-villaja..jpg Igaz, hogy mind ezek az ingatlanok feleségével közös tulajdonban vannak, aki figyelmeztethette volna férjét, hogy nem igazságos ez a mérhetetlen és folyamatos gazdagodás, mivel már elég jól élnek ahhoz, hogy szükséges lenne vagyonuk további gyarapítása. Meg azért gondolom Makray Katalin is tisztában van azzal, hogy mennyi nyomorult ember él ezen a kis magyar földön, akiknek a keserves munkájukból szerzett jövedelmük egyre nagyobb hányada kerül a Schmitt Pál félék zsebébe. Már pedig az olyan ember, aki azonosulni tud egy keresztény értékrenddel, mint a Schmitt család is, nem tűrheti a mérhetetlen vagyoni, anyagi különbségeket. A nyomort, a kiszolgáltatottságot pedig nem lehet enyhíteni holmi szemfényvesztő és látványos adakozási ceremóniákkal, mivel az csak porhintés a nép szemében, egyben az éhezők nyilvános megalázása.

n02.jpgRoppant érdekes lehet a családi életük, a családon belüli kommunikáció is. Vajon eszébe jut –e néha a gyerekeknek, és érdeklődtek –e aputól, vagy anyutól, hogy mi lehet az oka annak, hogy míg ők minden erőfeszítés nélkül jutnak hozzá mind ahhoz, amit szemük, szájuk megkíván, addig a hozzájuk hasonlóaknak a napi betevő falatjuk is bizonytalan? Érdeklődtek –e valaha olyasmiről, hogy ők az elit iskolákban, külföldi egyetemeken végezhetik tanulmányaikat, míg más, okos, értelmes és szorgalmas, de rossz körülmények közé születettek a közelébe sem kerülhetnek ilyen kiváltságoknak? És egyáltalán követték –e azt az utat, amit apuka, anyuka megtett a rendszerváltás óta? Nem merült fel soha a gyerekek gondolatában, hogy ez a fényűző élet, ezek a kiváltságok egy átgondolt képmutató, hazug n06.jpgpilléren nyugszanak? Egyáltalán hallgatnak rádiót? Néznek televíziót, vagy szörföznek az interneten? Ha igen, akkor Rá jöhetnének arra, hogy anyuka a kiváltságot egy népnyúzó párttól, a Fidesztől kapta, mivel már 2003-tól tagja volt a párt sportszekciójának és ezen kívül is számtalan gesztussal járult hozzá a Fidesz győzelméhez, agresszív politikájának elterjesztéséhez, népszerűségének növeléséhez.  De ő legalább nyíltan tette és nem ravasz módon, mint apuka. Bár őt is 2003-ban szólították fel a nagy lépés megtételére, mire azt válaszolta, hogy „felajánlom függetlenségemet a Fidesznek,” jelezve, hogy nem kíván n04.jpgpártkatona lenni. Ez a függetlenség annyira volt igaz, hogy egy fél év múlva már a párt egyik alelnöke volt, majd az Európa Parlament képviselője. Ha ilyen egyenes gerincű, hogy taktikázásra kényszerül, a nép előtt, akkor ez a mentalitás a korábbi éveire is, így a doktorijára is érvényes.  És most, amikor kitudódott a disznósága, s ennek ellenére körömszakadtáig védte a becsületét hazug módon. Legalább utólag gyakorolhatna önmérsékletet és lemondhatna azokról a kiváltságokról, amelyek jogtalanul ugyan, de mégis megilletik. 

És szűk családi körben vajon beszélnek –e a szülők saját, szocializmusbeli múltjukról? Tudják –e, hogy anyuka ingyen tanulhatott és sportolhatott annak ellenére, hogy egyik felmenője ugyancsak szép karriert futott be a Horthy hadseregben, ami miatt még ki is telepítették őket. De a szocializmusban nem büntették az utódokat elődeik bűne miatt. Vagy tudják –e a gyerekek, hogy apuka ugyancsak lojális volt a szocializmushoz. Ha nem lett volna az, nem igen kapta volna meg az OTSH elnökhelyettesi posztját, miniszterhelyettesi rangban 1983-ban. Aztán arról is tudniuk kellene, hogy apuka a rendszerváltás hajnalán, 1998-ban fordított egyet a köpönyegén és jelentkezett az MSZP-nél, hogy támogatásukkal szeretne indulni a főpolgármesteri címért, függetlenként. Ez nem jött össze, de egy valamire való karrierista soha nem hátrál meg. A következő választáskor, 2002-ben ismét fordít egyet azon a sok változást átélt köpönyegen, és újra jelentkezik főpolgármesternek, de most a Fidesz és az MDF támogatását kérve. Ekkor már a dobogó második helyezettje lesz. De apuka karrierista menetelése töretlen. Úgy dönt, hogy politikai síkra lép és ez végül a Fidesz berkein belül be is jött neki. Egészen a köztársasági elnökig vitte. Orbán Viktor golyóstollaként élte újabb köpönyegforgató életét, de a sors igazsága végül utol érte és alaposan meg alázta. Hogyan vélekedhetnek mind ezekről a gyerekek, akik előtt szintén nyitva áll minden kapu és kiskapu, melyeket a törtető apuka és anyuka kinyitott előttük, s amelyen csak be kell sétálniuk.

Persze, tudatában vagyok azzal, hogy ez az írás hemzseg a naiv gondolatoktól. Az öntelt, hatalom ittas emberekről ilyet feltételezni valóban naivitásra vall, mert a jelenleg fennálló politikai hatalmi rendszer eleve magában hordja a lehetőségét az ilyen típusú emberkék előretörésének. A hatalom, a pénz, a gőg, az arrogancia kéz a kézben járnak egymással. És az, hogy a nép nyomorban él, hogy minden jogtól meg lett fosztva, részükről sokad ragú kérdés. S, hogy miért? Azért, mert a polgári demokrácia, ellentétben a szocialista demokráciával, csak egy maroknyi elit gazdagodását hatalmi kiváltságát preferálja. Szociális kérdésekben abszolút érzéketlen. Kirekeszti köreiből a lemaradt rétegeket, kizsákmányolja őket. A rendszerváltás óta ez a sajátossága a tetőfokára hágott. Rabló kapitalizmust testesít meg és kialakított egy modern rabszolgatartó társadalmat. S ennek a folyamatnak volt aktív részese a Schmitt család is. A szocializmusban ingyen szerzett összes tudásukat önző módon állították saját törtető céljaik eléréséhez. Pedig a sporttudomány azt mondja, hogy az aktív sport, közösségi személyiségi jegyeket alakít ki, humánus gondolkodású emberekké neveli a sportolót. Ez általában igaz is. Csak a kivételes és kapzsi emberekre nem vonatkozik a sport jótékony hatása. A Schmitt család pedig ehhez a kivételhez tartozik. S ez az oka annak, hogy ekkora vagyon birtokában, 3-4 milliós havi rendszeres jövedelem ellenére sem átall olyan gusztustalan kijelentést tenni, hogy „ami jár, az jár”! Elképesztő!

 

           2012. május 18.

                                                       

                                                                                                                                                                 Mihály J.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.