Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Függetlenség vagy egyesítés?

2008.03.08

Ebben a zűrzavaros világban már azt sem tudják eldönteni a politikai ámokfutók, hogy az elszakadás, vagy az összetartozás a fontosabb egy-egy nemzet esetében. Felmerülhet a gyanú, hogy szűk érdekcsoportok döntik el ezt is, mint sok más, egyes népeket érintő sorskérdéseket.

Nem rég még  Koszovó kiválása Szerbiából, volt a fő téma a sajtóorgánumokban. Ez az esemény is igencsk megosztotta a véleményeket Koszovón és Szerbián belül, de hasonló volt a helyzet a közeli és távolabbi országok esetében is. A téma még nincs nyugvóponton, s egyhamar nem is lesz. Ez az esemény is egy újabb ok Európa, a Balkán, az EU országokon belüli és kívüli országok újabb összekoccanására, nehogy megnyugodjanak a kedélyek, akár egy rövid időre is.

De az is várható volt, hogy a koszovói eseménynek következménye is lesz, mert más, hasonló helyzetben lévő népcsoportok is úgy gondolják, ha Koszovónak lehet, akkor másnak is. Már a FIDESZ meg is pendítette Székelyföld esetét. Ők már jobban tudják, mint maguk a székelyföldön élők, hogy sokkal jobb lenne a sorsuk, ha követnék Koszovó példáját, és ők is kiválnának az anyaországból. A romániai hatóság még nem vette fel a kesztyűt, nem reagált erre a provokatív felvetésre, de ami késik, az nem múlik. S ahogy ismerjük a mi nagyratörő politikusainkat, előbb-utóbb komoly külolitikai üggyé dagasztják jelenlegi hevenyészett felvetésüket. S, hogy valóban komoly üggyé váljon, ahhoz még meg kell dolgozni a székelyföldieket, egy kis nacionalizmussal, egy kis rasszizmussal, és mind azzal az eszközzel, ami egy jól működő politikai boszorkánykonyhában fellelhető.

De arról is olvashattunk, hogy Dél-Oszétia is kivált Oroszországból. A példa ezen a tájon is ragadós. Most éppen Abázia gondolja úgy, hogy neki is ki kellene válnia. Míg egyik oldalról a globalizmust erőltetik, addig a másik oldalon folyik az antiglobalizáció. Ki tud már ezen eligazodni? Még talán azok sem, akik előidézik és vezénylik a történteket. S, hogy a karmestereknek ebből mi lesz a hasznuk, azt még nem lehet tudni, de abban biztosk lehetünk, hogy nem önszorgalomból csinálják. Azonban egyszer ez  is ki fog derülni, de akkor már késő lesz, mert a "kész átverés show" visszafordíthatatlan állapotába kerül.

Természetesen, mi magyarok sem maradhatunk ki ezekből a nemzetieskedő, szomszédaink életébe beleszóló társasjátékokból. Mi azonban egyelőre nem szétválni, hanem "fogy a magyar" jelszó mellett egyesíteni akarunk. S ehhez nem kiseb személyiséget találtunk, mint Tőkés László, királyhágó melléki református püspököt. Ehhez már meg is teremtődtek bizonyos technikai feltételek. Ugyanis, a püspök úr, az Oktogon környékén lévő lakását irodának alakította át, hogy innen zavartalanul lehessen vezényelni, FIDESZ segítséggel az ország népesedés-politikáját. Ez ügyben Tőkés László így fogalmaz: " az iroda, határok feletti nemzetegyesítés egyik színhelye lesz." Ezek szerint van másik is? Hogy ebből mi lesz, azt még a jó Isten sem tudná megmondani. De lehet, hogy a püpök úr már többet tud a főnökénél? (Mihály J.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.