Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kossuth és Széchenyi díjas professzorok.

2008.03.17

            Kossuth és Széchenyi díjas professzorok.

 

Be kell valljam, hogy a cikk megírására  most elsősorban nem az inspirált, hogy gratuláljak –e magas kitüntetésben részesülőknek, noha valószínű, hogy mindegyikük megérdemelné. A megírására inkább az késztetett, hogy egy komoly társadalmi problémára irányítsam a figyelmét azoknak, akik létrehozták ezt a nemkívánatos helyzetet. Ezért a fenti címet ne vegyék személyeskedésnek, inkább fikciónak, mert nem róluk szól, hanem egy jelenségről. De miről is van szó?

 

Az egész ország tele van értelmiségi allűrökkel, mintha ebben az országban nem is léteznének más társadalmi rétegek. Közjogi méltóságokról, politikai elitekről, dr. „erről” és dr. „arról” szól minden a közbeszédben és a médiában, miközben folyton arra keressük a választ, hogy mitől ennyire megosztott a társadalom. Pedig a képlet teljesen világos. A közjogi méltóságok, a politikai elitek, stb. saját fontosságuk, tekintélyük fényezésével vannak elfoglalva, miközben eszük ágába sem jut, hogy melyik az a társadalmi réteg, amelyiknek a megnyomorítása árán jutottak a politikai és társadalmi ranglétra legmagasabb fokára. Kettéosztották az országot nemcsak politikai értelemben, hanem szociálisan, egzisztenciálisan és erkölcsi értelemben is.

 

A „dolgozó ember,” a „munkásember” szót, lassan húsz éve ki sem ejtik a szájukon. Azt pedig kifejezetten ördögtől valónak tartanák, hogy egy kőművest, egy esztergályost vagy egy gépkocsivezetőt valamilyen elismerésben részesítsenek. S ezek után azt hallani a köztársasági elnök szájából a kitüntetésük kapcsán, hogy „Önök úgy vannak jelen, mint a nemzet díszei, akiknek a teljesítménye az egész országot minősíti.” Enyhén szólva is mosolyra gerjesztő, de fogalmazhatnánk úgy is, hogy vérlázító. Ha a nemzet díszei ők, akkor tegyék a kirakatba, és ne hagyják bele szólni az ország ügyeibe. És ha teljesítményük az egész országot minősíti, s ezek a jelzők közel húsz éve érvényesek rájuk, akkor vajon mitől, vagy inkább kiktől vérzik száz sebből az ország? Kik azok, akik koldusbotra juttatták az ország másik felét? Kik érték el az egy százalékos gazdasági növekedést? Kik csináltak Cichagot az országból? Egy biztos. Nem a proletár.

 

Tisztel Értelmiségi! Nem gondolják, hogy ebben a polgári demokráciában egy erőteljes értelmiségi diktatúra fészkelte be magát? Ebben az országban a tisztességes kétkezi munkának nincs becsülete, csak a diplomának, amivel lassan Dunát lehet rekeszteni. Lassan túlképzett lesz az ország, aminek az eredményekben kellene megmutatkoznia. Az eredmények viszont messze elmaradnak a lehetőségektől. Vagy én tudom rosszul? A diploma nem arra való, hogy nagyobb szaktudással, ismeretekkel, hozzáértéssel álljunk neki az országépítő munkához? Vagy mindössze a tekintély, és a kiváltságok megszerzéséhez kellenek? Sajnos a tények inkább ez utóbit igazolják. Ezért áll ott az ország, ahol áll. (Mihály J.)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.