Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VIT-kontra-VIN!

2008.05.03

Kép

            VIT kontra VIN.

 

1947-ben, Prágában rendezték meg az első Világifjúsági és Diáktalálkozót, közismert nevén, a VIT-et. Arra pedig méltán lehetünk büszkék, hogy a második VIT 1949-ben, hazánkban, Budapesten került megrendezésre. Az utolsó nagy seregszemle 2005 augusztusában volt, a Venezuelai Bolivár Köztársaság fővárosában, Caracasban. A nagy világ-rendszerváltás ellenére több mint 17 ezer delegált volt jelen, ezen a találkozón, 144 országból. Ez volt sorrendben a 16. VIT. Itt is, akár az összes többin, részt vehetett minden ország ifjúsága, nemre, fajra, származásra, felekezetre, politikai hovatartozásra való tekintet nélkül, igazolva ezzel is befogadó készségüket. Ez az ifjúsági világmozgalom a legjelentősebbnek számít az összes többi mozgalomtól, mert a föld összes országának lehetőséget ad arra, hogy fiataljai találkozhassanak egymással, ismerkedhessenek egymás kultúrájával, véleményt cserélhessenek fontos és időszerű politikai és társadalmi kérdésekről. A rendezvények fő szervezői a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség, (DIVSZ) és a Nemzetközi Világszövetség (NVSZ) volt.

 

A VIT-nek azonban volt egy másfajta áthallása is. Értő keresztényi fülek a „világ” szót „világinak” értelmezték, amelyből hiányoztak a hitélet alappillérei. Ezért az egyházi méltóságok nem nézték jó szemmel, ha a keresztény fiatalok is részt vettek az ifjúság nagy, nemzetközi seregszemléjén, minden előzetes felkészítés, kellő útravaló nélkül. Nyilvánvaló, hogy a VIT nem erre lett kitalálva. Ennél sokkal magasztosabb célokat szolgált. Pont az volt a küldetése, hogy senkit ki nem rekesztve, senkit meg nem különböztetve, az egység és a szolidaritás jegyében jöjjön össze a világ ifjúsága. Barátkozzon, ismerkedjen, szórakozzon, politizáljon. Ne a különbségek uralják a légkört, hanem az összetartozás, az egymásra utaltság szimbólumát jelenítsék meg, mintegy példát mutatva a nagy politika számára.

 

A keresztény egyházak, élén a Vatikánnal, azonban nem tágítottak. Nem nézhették tétlenül ezt a nagy népi összeborulást. Nagy veszélyt láttak benne a hitélet fejlődése szempontjából, mivel semmi beleszólásuk nem volt, ami szinte elviselhetetlen volt a számukra. Valószínű, hogy Mózes kudarca lebegett a szemük előtt, aki a Sínai hegyről lejött, hóna alatt a kőtáblára vésett tízparancsolattal és látta, hogy népe elfordult Istentől és az aranyborjút imádták helyette.  Ebből kifolyólag úgy döntöttek, hogy elejét veszik a mózesi kudarcnak, ők is kilépnek a nemzetközi porondra, még mielőtt kitörne féltve őrzött ifjúságukból az aranyborjú szindróma. Létrehozták a Világ Ifjúságának Napját, a VIN-t.1986-ban tartották az elsőt és azóta két-három, évente megrendezik a találkozókat. Fő védnöke a Vatikán, ezért az éppen regnáló pápa is ellátogat és igét oszt a katolikus ifjak számára. Legutóbb Kölnben volt, az idén pedig július 17.-én Sydneyben kerül megrendezésre. XVI. Benedek pápa is készül a nagy találkozóra. Ezért, mint az élsportolók a világbajnokság előtt, a pápa is rejtekhelyen tartózkodik – valahol Ausztráliában – hogy kellően feltöltődött állapotban legyen, amikor eljön a nagy nap, és ki kell állnia fiai elé. Meg kell őket erősíteni hitükben, melyhez kellő emelkedettségre és mély meggyőző erőre van szükség.

 

Régóta tudjuk, hogy a katolikus egyház a hitélet területén nem ismer pardont. Erre a történelem bőven szolgál példákkal. Ebben az esetben is ez a helyzet. Amennyire csak lehet el kell választani a keresztény fiatalokat a világi felfogás ateista elemeitől. A jól bevált módszert alkalmazzák ebben a kérdésben ők is. Oszd meg és uralkodj. Ők a világtalálkozójukra nem engednek be akárkit. Nekik nem a fiatalok összehozása, ellenkezőleg, a megosztása a céljuk. Ahogy a Bibliában írva van, „ne keveredjetek közéjük, és ők se keveredjenek közétek, mert az ő isteneikhez hajtják szíveteket.” (Királyok első könyve: 11/2.) Tehát ismét a konfrontáció az alapelvük és nem a békesség, a tolerancia, noha amerre csak járnak, ezt hirdetik, sőt követelik másoktól. Szerencsére, azért a VIT-re a tiltás ellenére elég sok keresztény fiatal megy el. Ők majd különbséget tudnak tenni az igazi együttlét, a tolerancia és a szolidaritás valódi képviselői és az álszent magatartás között. Ők fogják majd eldönteni, hogy melyik a valódi igazság. (Mihály J.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.