Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emlékeztetőül!

2008.10.25

 

 

HKép orthyné Debrecenben!             

        Ötven éve halott az após!

 

A KDNP debreceni szervezete, Horthy Miklós halálának 50. évfordulója alkalmából vetítéssel egybekötött találkozót szervezett. A párt február 6.-ra, és 7.-re invitálta a város lakóit az Apolló moziba, Koltay Gábor a „Horthy a kormányzó” című film megtekintésére. Február 8.-ra, pedig egy nem mindennapi találkozóra hívogattak, a Belvárosi Közösségi Házba. Ott személyesen is találkozhattak és feltehették kérdéseiket az érdeklődők a film készítőjének, és nem kisebb személyiségnek, mint Horthy Istvánnénak, a kormányzó fia özvegyének.

 

Azt megtudtuk, hogy ennek a rendezvénynek nagy volt a fogadtatása. A helyiség zsúfolásig megtelt az érdeklődőkkel. Az nem derült ki, hogy milyen kérdések hangzottak el Koltay, és Horthyné felé, de azt tudjuk, hogy a kormányzó személye – a II. világháborúban betöltött szerepe miatt - igencsak megosztja a közvéleményt. Úgy tudjuk, hogy a KDNP is elítéli – legalábbis szavakban – a fasizmus rémtetteit, a holokausztot. Horthy viszont nem lázadozott sem szavakban, sem lélekben a nácizmus ellen, sőt jól tűrte a magyar „Szent Korona” és a horogkereszt együttlétét.

 

Ezt bizonyítandó, emlékeztetnék egy nagyváradi ünnepségre, amely 1940. szeptemberében történt. Nagyvárad visszatértét ünnepelték a Szent László téren. A díszemelvényen nem kisebb személyiségek foglaltak helyet, mint Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Kormányzó Úr, felesége a Főméltóságú Asszony, és az a Horthy Istvánné, akivel február 8.-án, Debrecen város közönsége is találkozhatott.  

 

Vajon feltették –e neki a kérdést, - emlékeztetve őt erre az ünnepségre – hogy mit gondol 2007-ben arról a nem mindennapi látványról, ami a korabeli fotón is látható? Jó lett volna megtudni, hogyan vélekedik ma a XXI. században arról az eseményről és annak politikai következményéről egy volt kormányzó menye. Sajnos erről az információról lemaradtunk. A felvétel viszont önmagáért beszél. Előtérben a Szent Korona, a háttérben Horthy mellszobra, közvetlen mellette, pedig egy horogkereszt éktelenkedik.

 

Minden esetre bizarr látvány a XXI. század embere számára, amit nem szívesen élne át még egyszer. Ez a rendezvény azonban újra felidézte a múltat, amit talán szándékos sugallatnak is feltételezhetünk. Lehetne ellene tüntetni, vörös zászlót lengetni, jelszavakat skandálni. De úgy tűnik, a baloldal sokkal toleránsabb a jobboldaltól. Ennek ékes bizonyítéka volt a Gyurcsány Ferenc debreceni látogatása is, ahol naranccsal, tojással dobálták meg a miniszterelnököt. A Horthy rendezvényen viszont nyugodtan emlékezhettek a régmúltra, senki nem zavarta meg őket, pedig oka lett volna rá sok mindenkinek. De hát politikai kultúra is van a világon, amit jelenleg nem a jobboldal képvisel.

 

                                                                  Mihály János

 

         DEBRECEN, 2007. 03. 22.                                           

 

                                                                                         

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.