Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Igen helyett egészségbiztosítás!

2008.03.12

Az elmult hétvégén az egészségüggyel kapcsolatos szavazástól volt hangos az ország. Nem kell vizitdíj, nem kell kórházi napidíj, oldja meg az állam, úgy ahogy tudja. Közben az állami hatóságok más irányú elfoglaltságot is találtak maguknak. Nevezetesen, hogy az Országos Egészség Pénztár kasszájába lényegesen kevesebb összeg folyik be, mint amennyinek be kellene folynia, az orvosi ellátásban részesülők száma alapján.

De ez a helyzet nemcsak országos, hanem Hajdú-Bihar megye viszonylatában is igaz. A  helyi kirendeltség megállapítása szerint a különböző intézkedések ellenére, még mind 27 ezer munkaviszonnyal rendelkezőnek nincs rendezve az egészségbiztosítási jogviszonya. Úgy gondolják egyesek, hogy az ingyenes orvosiellátás nemcsak a Kádár rendszerben dukál, hanem a polgári demokráciában is. Ez azonban nem így van. A szocialista demokrácia körülményei között ez természetes dolog volt, a többpárti demokráciának viszont nem sajátja az emberek szociális problémáinak rendezése.

Ebben az elmaradásban azért az orvosoknak is megvan a felelőssége. Ugyanis, az alapellátásban dolgozó 522 házi, gyermek és fogorvos közül 126, esetben nem is érdeklődtek a betegektől az egészségpénztári tagságuk felől. A kormány ebben a dologban is tett lépéseket. Ugyanis, abban az esetben, ha nem jelentik az elmaradásokat, 10%-ot levonnak a beteghez kapcsolódó ellátás díjából. Rend a lelke mindennek. (Mihály J.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Debrecen

(Lexy, 2008.03.16 16:57)

Igen kell a rendcsinálás,de legalábbis az ellenőrzés elszámoltatás szigorítása.Mert ha én elszámolok az adómmal,akkor én is elvárom,hogy a kapott szolgáltatásért pontosan fizessek.Az egyik szakrendelőben elvégzett eüi. beavatkozásért számlát kaptam.A leszámlázott szolgáltatás pontértéke 2730 pont volt,ezt Ft-ban kifejezve 3985 Ft-ot ért,l pontra-ra esően tehát 1,460 Ft-ot fizettem.De megítélésem szerint nem végeztek el mindent,amit leszámláztak !831 pontnyi kezelést nem végezetek el ! / ezt némi eüi. gyakorlottságom ismeretében bizton állíthatom/ tehát tulszámlázás történt 1.231 Ft.összegben! Ezt Juliska néni nem tudhatja,és ha nincs biztosítása ki is kellene fizetnie! Jól van ez így?Ezért kell az ellenőrzés és az elszámoltatás,ami jelenleg nincs meg !

Debrecen

(Alex, 2008.03.13 13:11)

Van-e határa a hazugságnak?Meddíg lehet a "NÉP"-et átverni,hogy a pártok saját hatalmuk érdekében gátlástalanul manipulálhatnak,igérgetnek más kárára csak hogy megnyerjenek egy népszavazást?89-ben nem kellett a Kádár rendszer, a kommunistákat lehetett "agyagba döngölni" "kötéllel" fenyegetni? Most meg a visszaállítás lehetőségét megcsillantani?Nem kell a vizítdíj,a kórházi napídíj OV. és Éger pedíg most jönnek rá,hogy ha megszüník a népszavazás következtében,a háziorvosi rendszer müködésképtelenné válik ! Hát pótolja ki a költségvetés,ami az ő aknamunkájuk következtében kiesik a bevételekből.Most lehet,pedíg a népszavazást úgy engedélyezte az AB.hogy ezek a tételek a nem a költségvetés részei.Akkor most mi van uraim ? Hazug a kormány,hazug Gurcsány? és így tovább.Egyébként logikátlannak tartom,hogy a vállalkozási alapon működő háziorvosokat mindnyájunk adójából,ami ugye közpénz sponzoráljunk.