Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kálvinista mennyország tejfölösen!

2009.01.12

                       „Kálvinista mennyország tejfölösen”!

                                                                                    Mihály János.

Ismét rázzák a rongyot Debrecenben a Fideszes urak. Valószínű, van rá okuk, elvégre minden a legnagyobb rendben van az országban is és szűkebb hazánkban, Debrecenben is. Már nem érdekes, hogy folyik –e gáz a vezetéken vagy sem, hogy már közel száz halálos áldozata van a télnek, hogy az éhenhalás fenyeget több millió állampolgárunkat, de ha eljön az ideje, nekünk ki kell rúgni a hámból, fittyet hányva minden nehézségre. De az úr, a mennyországban is úr, mondja a közmondás. S ezt demonstrálja az a puccos rendezvény is, ami Debrecenben volt 2009. január 10.-én, a Kölcsey Művelődési Központban.

 

Öles betűkkel tudósítja olvasóit a Hajdú-bihari Napló, hogy a város bálján több mint ezren érzték fontosnak, hogy részt vegyenek eme hagyományos rendezvényen. Ezzel a mondattal, ha nem is szándékosan, de egy nem reprezentatív statisztika is az olvasó elé tárult. Nevezetesen, hogy egy kétszázhúsz ezres városból ennyi ember engedheti meg magának, hogy egy ilyen, költséget nem kímélő rendezvényen részt vegyen. De ez az ezres szám sem mondható valósnak, mivel a lap azt is közli, hogy a rendezvényt a Debrecenből elszármazott személyiségek is megtisztelték. Ezért abból az irányadó számból le kell vonnunk idegenbe szakadt honfitársaink és azok családtagjainak a számát is. S, hogy kik voltak a rendezvény díszvendégei? Többek között Pálffy István, a Debreceni Stúdió egykori alapítója, ma fontos TV személyiség. Itt volt Pálinkás József is, aki a debreceni ATOMKI igazgatója volt, jelenleg az MTA elnöke. Aztán itt volt Borókai Gábor is, az Orbán-kormány sajtószóvivője, a Hír TV alapítója, volt igazgatója, és még sokan mások, akik politikai szempontból erős Fidesz-orientáltak. De ezen nem kell csodálkozni, elvégre ez a flancos rendezvény a Fidesz fővárosában, Debrecenben zajlott, és nem szívesen osztoznak a kellemes időtöltésben más politikai irányzathoz tartozókkal. Morvai Krisztina nyelvezetével fogalmazva, csak a „magukfajtát” viselik el körükben.  

 

Kép A rendezvényt – stílszerűen - most is a Fidesz legnépszerűbb polgármestere, Kósa Lajos nyitotta meg. Azonban megnyitó beszéde túlságosan humorosra sikeredett, ki tudja hány divatos, a proletár számára ismeretlennevű koktél és másféle itóka hatására. Ungár Anikónak kellett komolyabb hangnemre váltania, hogy ne váljon nevetségessé a polgármester úr, aki megnyilvánulásaival, közönség előtti szereplésével, még a középszerűség szintjét sem üti meg.

 

A Puccos rendezvény menüjéről is érdemes szót ejteni. Még a sznob közönség előtt is ismeretlen volt a főmenü, ami nem volt más, mint „Beluga hal, tejfölös lecsóban, kálvinista mennyországgal”! (Hogy oda ne rohanjak!) De már az első falatnál kiderült, hogy ez nem más, mint közönséges halfilé, túrós csuszával. Az nem derült ki, hogy az a bizonyos „kálvinista mennyország” köret, saláta, vagy netán desszertként került felszolgálásra. Az viszont kiderült, hogy nem egy mennyország létezik, ahogyan ezt korábban ismertük, mert ha van kálvinista, akkor lenni kell egy katolikus, egy zsidó, egy iszlám és más mennyországoknak is. És ha a kálvinista Rómában, azaz Debrecenben, vagyis a földi mennyországban ilyen jó az élet, akkor valószínű, hogy mások is inkább ezt a mennyországot választanák, ha lenne rá lehetőségük. Arról nincs tudomásunk, hogy Bölcskei Gusztáv püspök úr jelen volt –e ezen az „úri-murin”, de utólag azért adhatna egy bővebb tájékoztatást a többi hívő számára, hogy valójában milyen az a kálvinista mennyország? Kedvezőbb esetben lehet, hogy még az ateisták is kedvet kapnának és megtérnének a várható jólét reményében.

 

 

                                                                                                               

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ironizálás.

(Proletár., 2009.07.02 09:15)

Maximálisan egyet értek ZCsomos-sal abban, hogy a fenti cikkben iróniaként szerepel a kacifántos nevű ételféleség. Mert azt felháborítónak tartom, hogy míg a magyarok kétharmad része alig jön ki a havi bevételéből, addig az "urak" rázzák a rongyot, mit sem törődve azzal, hogy honfitársaik nem kevés része nyomorog.

zcsomos@gmail.com

(ZCsomos, 2009.07.01 12:45)

Nem az volt a lényeg hogy mit esznek.Ez szimpla ironizálás volt,azzal kapcsolatban hogy az egyszerű munkásnak/földművesnek arra is alig van pénze hogy a napi ebéd meglegyen,ők pedig dőzsölnek,és ráadásul nem is a saját pénzükön,hanem a szegény munkások pénzén.

Ez azért túlzás.

(kritikus, 2009.01.15 15:48)

Én sem szeretem a Fideszt, de azért abba belekötni ,hogy mit esznek, azért túlzás.