Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Thürmer és Csurka Debrecenben.

2008.06.23

Kép

            Thürmer és Csurka Debrecenben!

 

Nagyszerű ez a város, akárki, akármit is mond! Kossuth, Petőfi, Csokonai, Thürmer és Csurka, csakhogy a nagyobbakat említsem mind-mind, megtisztelték már a cívisvárost. Nagyszerű ez az ország is, mert egyre-másra szűli a nagyokat, s mellé a nagyotmondókat is. Most nem utalnék arra, hogy a felsorolt öt név közül ki hova tartozik, azt rábíznám az olvasóra. Annyit azonban elárulok, hogy most nem történelmi visszatekintés a célja ennek az írásnak, hanem a 21. század két nagy(otmondó) emberének debreceni látogatásáról tudósítanék, néhány keresetlen szó kíséretében.

 

De ha már itt jártak Debrecenbe, ők sem kerülhették el az újságírókat, csakúgy, mint mások, akiknek valamilyen oknál fogva hírértékük van. Ők mind ketten ilyenek. Elsősorban azért, mert mostanában elég sűrűn vannak egy időben egy helyen, és nyilatkozni is imád mind a kettő, és a nyilatkozataik tartalmi része is egyre jobban hasonlít egymáshoz. Tehát a szélsőbal és a szélsőjobb görbéje kezd önmagába visszatérni. És ez bizony hír, a javából. S ezt a hírt a DEBRECEN című hetilap tette közzé egy egész oldalt szentelve a két figurának. A cikk szerzője megjegyzi, hogy az előrehozott választás és a kormányváltás gondolata meglehetősen egybe vág a jobboldali pártok és az MKMP szándékaival. Így kerülhetett időlegesen egy oldalra a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Fidesz és a MIÉP is, írja a szerző.

 

Thürmer Gyula, – pártja meghívására - első sorban a „Debreceni Pulykanapok” néven ismert hagyományteremtő ünnepségre látogatott el. S, hogy a véletlenek közjátéka volt –e, vagy némi szándékosság is közrejátszott a dologban, azt nem tudni, de annyi bizonyos, hogy a FIDESZ és az MKMP sátra éppen egymás mellé került. És a hagyományoknak megfelelően mindkét párt sütögette a maga kis pecsenyéjét, s a készterméket, majdnem, hogy egy gyékényen árulták. A riporter még fel se tette első kérdését, Thürmer már el is kezdte demagóg szövegét: soha ilyen történelmi lehetőség előtt nem állt a Munkáspárt. Lehet, hogy igaza van az elnök úrnak. Ha a létszámában hasonló KDNP-t bevitte a Fidesz a parlamentbe, miért ne vihetné be az MKMP-t is? Mert az már kikerült az elnök úr verkli-szövegéből, hogy egyedül vagyunk erősek. De ha ez valóban megtörténne, vajon hogyan számolna el tettéről a Fidesz a rajongótáborának, és vajon milyen ideológiát gyártana hozzá Thürmer úr? Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

 

A riporter megjegyzi, hogy néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy pártja közös célokért küzdjön a jobboldali pártokkal. Thürmer bevallotta, hogy 2002-ig jobbára az MSZP-t támogatták, de a Medgyessy-kormány politikáját már nem tudták vállalni. Majd az alábbi fejtegetésbe fogott. Nagyon fontos Orbán Viktor ajánlata a vállalkozóknak, hogy teremtsenek egymillió munkahelyet tíz év alatt, amihez a Fidesz-kormány biztosítaná a politikai és a gazdasági feltételeket. Ki kell azonban egyezni a többi kilencmillió kárvallottal is, és erre mi lennénk a legalkalmasabbak. Vagyis az MKMP lehetne a Fidesz munkástagozata. Ők vállalnák, hogy a kilencmillió kárvallottat kibékítsék a Fidesszel. Nem egy rossz perspektíva, azonban ehhez újabb névváltoztatásra lenne szükség, mert a kommunista pártok általában nem szokták a munkásokat kibékíteni egy jobboldali párttal, de kiszolgáltatni sem egy fasizálódó pártszövetségnek.

 

A fenti okfejtés a riportert is meglepte, és a következőképpen reagált: A kommunista szó azonban még mindig ellenérzést vált ki az emberekből, s ezen nemigen változtat a Fidesz elképzeléseinek esetenkénti támogatása sem. Thürmer szerint azonban ma már nem arról kell beszélni, hogy mi volt 1945-ben, 1956-ban és 1989-ben, hanem arról, hogy megmaradnak –e a kórházak, tudnak –e tanulni a gyerekek, lesz –e munkahelyük. Majd kihangsúlyozta: Mára, a 18 évre visszatekintő Munkáspárt nemzetibb, magyarabb, munkásabb és radikálisabb. Vagyis, igazodtak az új partner politikai jellemzőihez. Mert, a nemzetibb, a magyarabb, mellé odakívánkozik, hogy nacionalistább. S, ha lesz lehetőségük rá, majd besegítenek a Fidesznek az RMDSZ szétverésébe is, de elmehetnek a Székely-földre is magyarkodni, Wass Albert szobrot avatni. Hogy mitől munkásabb, azt egyelőre nem tudni, mert még nem gyűjtöttek aláírásokat a munkanélküliség felszámolása érdekében, sem a kiszolgáltatottságuk megszüntetése érdekében, de még a minimálbér felemelése érdekében sem, mert ezek nincsenek benne, a Fidesz programjában sem. A radikalizmusuk is csak a retorika szintjéig jutott el. Nem tüntettek, és nem gyűjtöttek aláírásokat azért, hogy állítsák bíróság elé a TV székház ostromlóit, a Kossuth téri kempingezőket, vagy oszlassák fel a Magyar Gárdát, sőt tagadják, hogy Magyarországon fasiszta veszély volna. Az viszont inkább elképzelhető, hogy a következő kordont együtt fogják bontani Orbán Viktorékkal.

 

Aztán szokása szerint kérdés nélkül is ömlik belőle a szó. Többek között azt mondja, hogy az emberek már ébredeznek a rájuk kényszerített állapotból, s nem a hatvanévesek, hanem a fiatalok keresnek bennünket. Én a riporter helyében megkérdeztem volna tőle, hogy árulja már el a párttagság átlagéletkorát. Ezt követően újra elővette a pártelnök a már unásig hajtogatott verkliszöveget, és szemrebbenés nélkül hárítja a felelősséget másokra. Azt mondja, hogy már két évvel ezelőtt is elértük volna a parlamenti küszöböt, ha az MSZP nem csinált volna puccsot a pártunkon belül, amivel meggyengítettek bennünket. E sablonszöveg miatt már nem egy alkalommal részesült lefitymáló mosolyban, de úgy is lehetne fogalmazni lakonikus egyszerűséggel, hogy kiröhögték. Az MSZP-nek kisebb gondja is nagyobb attól, minthogy egy miniatűr párttal foglalkozzon. A pártot pedig nem a fellázadt párttagok, hanem maga az elnök úr verte szét antidemokratikus intézkedéseivel, a jobboldalhoz való dörzsölődésével, a jobboldali orgánumokban való nyilatkozataival kommunistához méltatlan kijelentéseivel. Egy töredelmes önvizsgálattal, sokkal többre menne Thürmer úr, mint ezekkel, az átlátszó csűrés-csavarásokkal.

 

Majd kérdés nélkül folytatja tovább. Most újra minden körzetben állítunk jelöltet. Jobboldali kormányzás esetén szükég van a parlamentben, egy tükröt tartó erős Munkáspártra. Thürmer úr természetesen azt szeretné, ha abból a tükörből Orbán Viktor, Semlyén Zsolt, Csurka István és a többi nacionalista, (nemzetiszocialista) tekintete meredne rá, és ilyen környezetben szeretne harcolni a munkások jogaiért. A tükör azonban sohasem hazudik. Mindig a valóságot, az igazit mutatja. Ezért ha ebbe a tükörbe egyszer bele nézne az elnök úr, meglepődne, mert nem a fenti személyek tekintetét pillanthatná meg, hanem egy elhíresült bibliai alakot, magát Júdást. És ez a valódi tükörképe az MKMP elnökének!

 

Kép Csurka István nem kifejezetten a pulykanapokra érkezett Debrecenbe. Ő országjáró körútja során látogatott el hozzánk, ide a Fidesz „fővárosába”. Körútjainak célja, hogy rávegye az embereket az előrehozott választás fontosságára, miközben aláírásokat is gyűjtenek, hogy nyomatékot adjanak elhatározásuknak. Vele is készült riport a cívisvárosban, és ő is mondta a magáét kérdezés nélkül is, akár az MKMP elnöke. Ő pl., azért tartja szükségesnek a választásokat előre hozni, hogy ne legyen ideje a kormánynak tovább rombolni az országot. Konkrétan pedig az alábbiakat fogalmazta meg: a kormány megbízóinak, az országot megszálló, gyarmatosító, elsősorban izraeli nagytőkének, amely valószínű, hogy innen vitte ki azt a pénzt, amit most be akar hozni, s erre bizony még egy kis időre van szüksége. Nos erre nem szabad időt hagyni. A zsidókat természetesen most sem hagyta ki mondandójából, ennek ellenére rendre visszautasítja a ráragasztott rasszista, antiszemita jelzőt.

 

Majd megkérdezi tőle a riporter, hogy mely pártokkal készek együttműködni a kormány leváltásában? A válasz meglehetősen tömör volt: Az SZDSZ-szel és az MSZP-vel semmi képpen. Rajtuk kívül minden épkézláb nemzeti erővel el tudjuk képzelni az együttműködést. Azt nem ártott volna bővebben kifejteni, hogy valójában kiket tart nemzeti erőknek? Ma már szinte minden párt, így a jobboldaliak is fel vannak címkézve. Népnemzeti, keresztény, polgári, konzervatív, stb. A nemzeti kifejezésnek viszont van egy nacionalista felhangja, de ezt a jelzőt egyik párt sem vállalja magára, még akkor sem, ha gyakorlati politikája egyértelművé teszi azt, ami a MIÉP-re különösen jellemző.

 

Majd elhangzott a kényes kérdés: hogyan értékeli azt a helyzetet, hogy egy oldalra kerültek az MKMP-vel, amely egy ideje szintén támadja az MSZP-t? A válasz: A Munkáspárt Kádár-féle nosztalgiákat táplál, amiben soha nem értettünk egyet. Ugyanakkor az a párt indította el annak idején az egészségügyi privatizáció elleni népszavazási kampányt és gyűjtötte össze az aláírásokat. Mi ezt támogattuk és segítettük az aláírásgyűjtésben, amiért kaptunk is kritikát a jobboldalról és a MIÉP-en belülről egyaránt. Egyébként, a Munkáspártot mindig többre becsültem, mint az MSZP-t, az SZDSZ-ről nem is beszélve. Végülis, ebből a gondolatsorból is világosan kitűnik, hogy az az un. önmagába visszatérő görbe vonal egyszer összeér, és egy ponton találkozik, ami nem más, mint Csurka és Thürmer találkozása. Nem véletlen tehát, hogy sűrűn emlegetik együtt a két politikust. Nem véletlen, hogy a Vasárnapi Újság című szélsőjobboldali rádióműsor rendre együtt szerepelteti őket. S ebben az egész politikai kavalkádban csak az a rettenetes, hogy mit gondoljon az ilyen, és ehhez hasonló történésekről az átlagember? Nem csoda, hogy nem ért az egészből semmit, és undor fogja el, ha politikáról, vagy politikusról esik szó. Végezetül Csurka úr is azzal zárja mondanivalóját, hogy szükség van a Magyar Országgyűlésben egy nemzetileg hiteles, erős jobboldali pártra. Így tehát megnyugodhatunk, mert már két erős párt már biztosan lesz a jövő parlamentjében, legalábbis Thürmer és Csurka szerint. És ezen túl már nem egyedül lesznek erősek, hanem ketten. (Mihály J.)    


       

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

no name-nek, kíváncsian.

(Proletár., 2008.07.08 10:49)

Te folyamatosan félreérted, vagy szándékosan félre magyarázod azt amit a moderátor kifejezetten kultúráltan válaszol, pl a kíváncsi nevű véleménnyílvánítónak. A moderátor azt érzékelteti, hogy a kommunista jelző használata valamire kötelezi a használóját. Pl arra, hogy nem ad folyamatosan gesztusokat a Fidesznek, azt, hogy nem írja alá immár másodjára a jobboldal petícióit. Nem részesíti kellő eréllyel bírálatban sem a jobboldalt, sem a szélsőjobbot. Az MSZP-t pedig állandóan mocskolja. (Egyébként megérdemli, de az arányok túlságosan torzulnak, vagyis a jobboldalt részesítitek előnyben)Vagyis az ahogyan cselekedtek a kommunista szó mögé bújva, az nemcsak távolítja egymástól a "nagy " baloldalt, hanem magát a marxi-lenini kommunista elveket járatja le, teszi súlytalanná.

hiba javitás

(no name, 2008.07.07 08:42)

* egy szélsőjobboldali pártban nem nagyon szokták nyilvánosságra hozzni a származásúkat

A szervező

(no name, 2008.07.07 07:59)

felekezeti hovatartozását ,azért neveztem meg, mert leszélsőjobboztad a fidesz-t, egy szélsőjobboldali pártban nem nagyon szokták az emberek nyilvánosságra hozzni a származásukat.

Kedves kíváncsi!

(a Moderátor., 2008.07.06 19:57)

Valójában nem tudom, hogy melyik antifasiszta tüntetésről beszélsz. Amelyiken én is ott voltam, (BP.-en) azt a Magyar Antifasiszta Liga (MAL) és az ATTAK szervezte és ezen sok baloldali szervezet képviselője is jelen volt. (Pl. Kádár János Baráti kör, Marx Károly Társaság, a MIKSZ, az MMP-2006, MSZP munkástagozat, stb.) Thürmer Gyulával, de még az MKMP elnökség egyetlen tagjával sem találkoztam. Ellenben ott volt Gyurcsány Ferenc, Szili Katalin, Vajnai Attila, TGM, és több ismert közéleti személyiség is. Csak mellesleg jegyzem meg, hogy a te általad megjelölt antifasiszta tüntetés szervezőjének felekezeti hovatartozását én nem jelöltem volna meg, mert nekem mindegy, hogy magyar, zsidó vagy cigány szervez, a lényeg az, hogy jó ügyet szolgáljon. Mert, ha valóban kommunista vagy, akkor ismerned kell azt a dalt, hogy "egyik ember annyi mint a másik, bár a bőre barna vagy fehér". Üdv.

Kedves Kíváncsi!

(Kiváncsi Fáncsi, 2008.07.06 19:05)

Semmi gond:) Maradhat. Engem nem zavar.

kedves kíváncsi fáncsi

(no name, 2008.07.06 15:43)

Elnézését kérem, választok egy másik nick nevet.

Rövid "i"-t használok

(Kiváncsi Fáncsi, 2008.07.06 09:14)

A nick nevem Kiváncsi Fáncsi és nem vagyok azonos "kíváncsi"-val.

A FIDESZ

(kíváncsi, 2008.07.05 13:21)

Lehet ,hogy én vagyok a süket, de a viktor kijelentette ,hogy a gárdának ad egy-két pofont, és haza zavarja!

Az antifasiszta tüntetést is egy fideszes, Zsidó származású (!), ember rendezte.

Még mindig szélsőjobbos a fidesz?

Kedves Mihály János!

A Kommunista Munkáspárt se magamutogató, de tudja ,hogyha kimennek az emberek közé ,akkor nagyobb az esély rá ,hogy jobban megismerik a pártot!

A jobb nem azonos a szélsőjobbal.

(A Moderátor., 2008.07.04 18:56)

Kedves kíváncsi! (Fánicsi?)
Töredelmesen bevallom, hogy nem voltunk ott a púlykanapon. Mi nem vagyunk egy magamutogatós fajta. Egyébként Debrecenben nincs ifjúsági szervezetünk, de van Polgáron, Tiszaújvárosban, Miskolcon, és még több nagyobb városban. Ők is teszik a dolgukat, de feltűnési viszketegségben ők sem szenvednek.
Más! Mi is, (én is) megkülönböztetjük a jobb és a szélsőjobboldalt. A jobbhoz sorolom az MDF-et, és ezzel be is fejeződött. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy sem az MSZP-t, sem az SZDSZ-t nem tartom baloldali pártnak, még akkor sem, ha ők annak mondják magukat.) Viszont a szélsőjobboldalhoz sorolom a FIDESZT, mert titokban támogatja őket, velük szemben csak látszat-gesztusokat tesz, ami megtévesztő a tömegek számára. Nem ítélik el a Jobbikot, akiket ugyszintén a szélsőjobbhoz sorolok. A Magyar Gárda feloszlatását sem jelentette még ki a FIDESZ. A KDNP szintén szélső-jobboldali párt, ráadásul még csöpög a nacionalizmustól is, csakúgy, mint a MIÉP. Ami pedig a Vasárnapi Újságot illeti, neves hazai és külföldi médiaszakemberek is szélsőjobboldalinak minősítik azét, mert a szélsőjobbos és nacionalista politikának lényegesen nagyobb teret enged a műsoridejéből. Egyébként köszönöm, hogy látogatod az oldalunkat, aminek fő célja a szándékos konfrontáció elkerülése és mellőzése, és szövetség keresése a hasonlóan gondolkodókkal. Üdvözlettel, a Moderátor.

Gratulálok.

(Moderátor., 2008.07.04 18:30)

Kedves winner!
Gratulálok a "Debreceni Púlykanapok" rendezvényén való részvételetekért, és a sok szép felvétel is mestermunkára vall. Ezzel elismerésem fejezem ki a piármunkáért. Sajnos ma ez uralja az egész politikai életet. Látvány, církusz, a valós helyzet látszatának elfedése érdekében. A látogatókat is inkább érdekelte a kiállítás, a krumplipucolás, a főzés, a kínálás, mint a polcotokon látható Lenin és Marx-Engels összes művei. Engem ezek jobban érdekelnek. Egyébkét, ha fellapozod az alapszervezeted tulajdonában lévő Marx műveitt, ott megtalálod némely oldalakon az én nevemet is. Mert én is tagja voltam a pártodnak. Ha kíváncsi vagy rá, hogy ma miért nem vagyok, neked szívesen elmondom, a nyílvánosságra nem tartozik. Még egyszer gratulálok a rendezvényetekhez, sok sikert kívánva, üdvözlettel, a Moderátor.

Akit érdekel

(winner, 2008.07.04 09:29)

http://www.baloldalifront.hu/kepek/album/pulykanapok.html

kérdések

(kíváncsi, 2008.07.04 08:17)

Az mmp2006 kint volt a debreceni pulykanapokon?

A másik kérdésem ,hogy önnek minden ami jobboldali, az egyben szélsőjobboldali?

A Vasárnapi Újság, az Jobboldali, nem szélsőjobboldali!