Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új templom a tócóskertben!

2012.02.21

Új templom a tócóskertben!

 

img_3715-600x400.jpgTudatják a napilapok, a hírportálok, hogy mire készül Debrecenben a görög katolikus egyház. Templomot szándékozik építeni a Tócóskertben. Van itt pénz mindenre, csak a tócósertiek, a panel prolik életkörülményeinek javítására nincs. A Kósa féle városfejlesztési politika ésszerűtlensége már annyi kárt okozott ennek a városnak, hogy épp ideje volna megállítani addig, ameddig nem késő. Lebontották a kiváló állapotba lévő Kölcsey Művelődési központot, csak azért, mert az a szocializmusban készült. Meg is dolgoztak érte a vállalkozók alaposan. Alig tudták szét verni. Nem sok nyereséget hozhatott számukra ez a gigászi romboló tevékenység. A Hódos Imre Sportcsarnok közvetlen szomszédságában új sportcsarnokot kellett építeni. Hogy miért meg se kérdezte senki. A szóban forgóTócóskertben jégcsarnokot kellett létesíteni, hogy a Kósa gyerekeknek legyen edzési lehetőségük. Új stadionra is nagy szüksége van a városnak, mert az elképesztő, hogy ehhez a színvonalas futballhoz ne tartozzon egy ötvenezer főt befogadó stadion. De nem panaszkodhatunk templomok dolgában sem, abból is van bőven a városban, a tócóskertben kettő is. De miért ne legyen három? Ha lúd legyen kövér, a pénz nem számít.

De félre kéne tenni a humorizálást és komolyan szóvá kéne tenni ezeknek a felesleges beruházásoknak a kártékony hatását. A gigantikus Művelődési központ nincs kihasználva, a sportcsarnokok nincsenek kihasználva. A leendő Futballstadion is kongani fog az ürességtől, hisz a jelenlegit sem látogatják tízezren sem, hiába élvonalbeli csapatok játszanak rajta. A templomok szintén konganak az ürességtől, köztük a tócósertiek is. Ki gondolja azt, hogy majd az új templom zsúfolásig meg fog telni hívőkkel. És egyáltalán felmérték –e, hogy szüksége lenne a panel prolinak egy újabb templomra? Vagy olyan gazdagok a felekezetek, hogy valamire el kell költeni a pénzüket? Nem jobb lenne a tócósnerti nyomorgók szociális helyzetének javítására fordítani? Vagy olyan szociális létesítményt építeni, ahol menedéket, gondozást kaphatnának a hajléktalanok, az egyházak által félre vezetett és is kizsigerelt nyomorultak? De ha csak fákat, bokrokat, cserjéket telepítenének erre az üres placcra, azzal is jobban járnának, az ott lakók, mint egy mementóként meredező, haszontalan, üresen kongó épülettel.

De azon is el lehetne gondolkodni, hogy honnan van ezeknek a felekezeteknek ennyi pénze? És nem szúrja a szemüket, hogy az ott lakók meg az éhenhalás küszöbén tengődnek? Az egyházakkal vajon hogyan bánnak az adóhatóságok? Az egyházi adók bevételeit adóztatja –e az állam? És mi van a külön adományokkal, a perselypénzekkel? Ki teszi zsebre számolatlanul? Még olyanról nem hallottunk, hogy létszámleépítés lett volna a katolikus, vagy a református gyülekezeteknél, holott egy forint értéket nem termeltek még az ország javára. Szóval túl sok itt a nyitott kérdés, amit nem is óhajtanak megválaszolni. Csak nehogy az legyen a nóta vége, hogy egy következő cikkben az jelenjen meg, hogy a templom a tócósertiek kérésére fog megépülni, mert ez már tényleg a közröhej tárgyát képezné.

2012 febr. 21.

                                                                                                                                                         Mihály J.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.