Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A politikává silányított Wass Albert.

2008.02.13

Országos és helyi szintű vitákat váltott ki Wass Alber írói, politikai és erkölcsi megítélése. Ebbe az értelmetlen vitába Debrecen is belesodródott, mert a szoborállítás itt is ugyanúgy megosztotta a közvéleményt, mint a fővárosban, és más nagyobb városokban. Pedig ezek a viták, de még a szoborállítás ténye sem magáról Wass Albertről, hanem a politikáról szól. Ugyanis a politika minegyik oldala jól ismeri az író irodalmi értékét, politikai hovatartozását, és erkölcsi múltját is. Ennek ellenére, vagy éppen ezért mesterségesen vitát generálnak csak azért, hogy legyen mivel foglalkoznia a ráérő és mindent szóvá tevő állampolgárnak, aki ily módon is kiengedheti magából a felgyülemlett induatot. Akik ennek az eseménynek a forgatókönyvét megírták azok előre látták, hogy ez a téma igen nagy vitát fog kiváltani, s ez a szétfolyt vitaáradat mégtöbb felé osztja majd az amúgy is sokfelé osztott társadalmat. Ahhoz kétség nem fér, hogy mind a forgatókönyv író, mind a vita generálója a jobboldal volt, mivel - teljes nevén - Czegei gróf Wass Albert eleve sugallja politikai hovatartozását. Debrecen, valójában ki sem maradhatott volna sem a szoborállításból, sem a vitábólmert Wass, itt is járt iskolálba. Azonban a rendszerváltás óta eltelt tizennyoc év alatt eddig senki nem volt kíváncsi arra, hogy valójában ki is ez a nagyszerű ember. Most viszont elő kellett szedni a süllyesztőből, mert a jobboldal erősödése ezt lehetővé tette, s aki, vagy akik a további erősödéshez még hozzá tudnak járulni, azokat mind fel kell sorakoztatni és a jobboldal szolgálatába kell állítani akár élő a személy, akár nem. A polgári Casinó Egyesület nem nevezhető a szegények gyülekezetének, csakúgy mint   baloldali tömörülésnek. Kósa Lajos polgármester úr pedig oszlopos tagja -e puccos csapatnak, így evidenssé válhatott Debrecenben is egy szoborállításra szóló felhívás. A Hajdú-bihari Naplóban hiába jelentek meg egymásnak ellentmondó vélemények a közönség részéről, a szobor elkészül és ott fog állni, ahova ők elgondolták. Elvégre demokráciában élünk, s ezt naponta többször is közlik az állampolgárral, hogy el ne tévessze. A demokrácia egy sajátos álláspontjaként Wass Albertből akkor is kiváló embert kell faragni, ha a fél város ennek az ellenkezőjét állítja. Ezért ezt nem egyszerűen demokráciának, hanem - teljes nevén - polgári demokráciának hívják. Többek között ezt is érdemes megjegyezni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szobor ügyben.

(Uszkár., 2008.03.03 08:02)

Szörnyű ez a szoborvita Debrecenben. Újra aktuálissá vált a nóta, hogy "Királyok, hercegek, grófok. Naplopók és búrzsoák." Ha körbe nézünk az országban lassa több lesz a kétes mutúak szobra, mint a tiszta és értékes embereké. Ma már nem látni egy bányász, egy martinász szobrot, mert a munka teljesen elvesztette becsületét. De egyre szaporodnak a gr.Wass, a gr.Károlyi, a gr.Zicy szobrok. Ha ez így megy tovább, előbb-utóbb szobrot fognak állítani Horthynak, Szálasinak, vitéz Jány Gusztávnak is. Ez a Polgári Casinó Egyesület ilyen szellemiségű. Képtelen ötleteiket pedig a polgármester is támogatja, mert ő is tagja ennek a dzsentri társaságnak.

Debrecen

(Alex, 2008.03.01 19:41)

Hosszú huza-vona után épült fel az a puccos vendéglátóhely,s a létesítés egyik feltétele volt,hogy ott a vállalkozó szobor parkot is létesít,illkiegészíti a jelenlegit.Nahát ez így sikerült,a Debrecen közgyülése
áldást is adott hozzá,ami pedíg nem véletlen.Hiszen itt ezt a szellemiséget vallók szavazatára is szükség lesz a következő választásokon.Akadálytalanul szórhatják estenként a jobbikosok átkaikat a szocikra és a kormányra,néha a gárdisták segítségével.Dehát a belvárosi sétálóutcán van "Szkita" könyvesbolt is,csak körül kell nézni benne,milyen eszmei termékek,könyvek és kellékek kaphatók.

Nevetség...

(mateelvtars, 2008.02.14 13:56)

Szerintem nevetséges, hogy egy háborús bűnösről állítanak szobrot, amit mellesleg a közvélemény jó része nem tetszéssel fogad. Ez az a hatalmas "demokrácia", amiben a "választók akarata" érvényesül, pontosabban a burzsoáziáé.