Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tétova bíróság, Magyar Gárda ügyben!

2008.03.13

A helyi és országos lapok újra, meg újra arról tájékoztatják az olvasókat, hogy tétovaság jellemzi a bíróságokat azokban az esetekben, amikor politikai ügyekben kellene határozottan és hatékonyan dönteni. A Fővárosi Bíróság sem különb etekintetben, mivel a Magyar Gárda ügyében nem hozott ítéletet, inkább elnapolta a tárgyalást. A Főügyészség álláspontja pedig világos volt, miszerint a Magyar Gárda visszaélt az egyesülési joggal, azt számos esetben megsértette.

A döntés mégis elmaradt, de nem valószínű, hogy a kellő bizonyítékok hiánya miatt. Ennek lehettek némi kézzel fogható okai is. Ezeket az okokat csak a politika környékén kell keresni. Lehetnek elejtett szavak, félreérthetetlen gesztusok, mert a direkt üzenetek veszélyesek lehetnek. Pedig ezen a tárgyaláson egy ilyen direkt üzenet volt tapasztalható. A tágyalóteremben megjelent Für Lajos, volt honvédelmi miniszter, akit az egyenruhás gárdisták nagy tapssal, ovációval fogadtak. Ilyenkor egy normális tárgyaláson legalább annyit mondanak, hogy "csend legyen, mert kiüríttetem a temet." Ehhez viszont bátorságra, bírói függetlenségre és törvényességre volna szükség, mert azt mondják úton-útfélen, hogy jogállamban élünk. De ha az ítélkező bírók sem érzik ezt a jogbiztonságot a hátuk mügött, akkor mit szóljon és hogyan viselkedjen az átlagállampolgár, hogy bántódása ne essék.

Aztán volt az ítélethozatal elmaradásának egy másik hátráltató oka is. Mivel  zsúfolásig megtelt a tárgyaló terem, mintegy száz egyenruhás gárdista kint rekedt. A zuhogó eső sem zavarta őket. Bizonyosak akartak lenni a döntés eredményében, mert amennyiben számukra nem lett volna elfogadható, az esetleg viselkedésükben némi változát generálhatott volna. A hatalom azonban biztosít bennünket arról, hogy a jelenlévő rendőri erők megvédtek volna mindenkit az esetleges atrocitásoktól. Az atrocitásoktól a bíróság védhette volna meg a normális életet élni akaró polgárokat azzal, ha ítéletével feloszlatja a Magyar Gárdát és nem húzza-halassza az időt. (MihályJ.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Debrecen

(Sándor, 2008.03.13 13:35)

A háború előtt, kisgyermekként nekem cigány dajkám volt,zsidókkal laktam egy udvarban,becsületes,dolgozó magyar emberekként éltek,békében,egymást segítve,rosszat nem mondhatok róluk.A hitleri,fasiszta ,népírtó, hatalmi politika teljes megsemmisítésüket tüzte ki célul,amit részben meg is valósítottak.Most ez a gyülölködő gondolat kezd éledezni,s kap támogatást jobboldalról egyre szélesebb körben,mérgezve a közéletet és fenyegetve egyes népcsoportokat,félelmet keltve a békés lakosság köreiben is.Csirájában kellene elfolytani minden hasonló kezdeményezést addíg,amig el nem hatalmasodik.Már ugye ott tartunk,hogy a tüntetésken az antifasisztákat vegzálják,a cigány szimpatizánsokat vezetik ki a tárgyalásról,a gárda tagok meg vígan foglalhatják el az utcát,csoportosulhatnak engedély nélkül.A demokráciának is vannak határai,ne engedjük a törvénytelenséget látszat mögé bújtatva felülkerekedni!