Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amerikában a pápa!

2008.04.17

Kép

            Amerikában a pápa!

 

A pápa az Amerikai Egyesült Államokba látogatott, közlik a világ összes sajtóorgánumai. A szenzációnak minősülő utazás nemcsak Bush és XVI. Benedek találkozója miatt emelkedik a világpolitika élvonalába, hanem egyes programjának sajátosságai miatt is. Az egyik sajátosság, hogy ellátogat a New-Yorki Parks East Zsinagógába, ahol találkozik Arthur Schneier főrabbival, aki nem kisebb személyiség, mint a magyarországi holokauszt túlélője. Érdekes beszélgetés zajlódhat le közöttük, mert bizony a katolikus egyház elég sokáig halogatta bocsánatkérését amiatt, hogy ennek a vérengzésnek, s ezzel együtt Hitler nácizmusának is segédkezet nyújtottak. Ez a beszélgetés azért is aktuális, mert az un. „Mea- culpa,” vagyis a bocsánatkérő okirat elkészítője, maga Ratzinger bíboros, az-az a jelenlegi pápa volt. Az ő több éves alkotó munkája révén került a vatikáni törvényhozás elé.

 

A másik szenzáció számba menő esemény, hogy éppen ott tartózkodása idején tölti be, életének 81. évét. A Fehér Házban szándékoznak megünnepelni ezt a nagy esemény, ami mellé még 21 ágyúlövés is dukál. Ez a gesztus meglehetősen sajátosnak tűnik, mivel némi militáns jellege van, ami kis rosszindulattal, akár a pápa személyére is utalhat. Egyfelől a holokauszt és a nácizmus vatikáni támogatásának jelzéseként, másfelől akár személyeskedésnek is tűnhet. Ugyanis tudva lévő, hogy a pápa suhanc korában tagja volt a Hitler-Jugennek. Arról nem írnak a világsajtók, hogy az ágyúk csövei milyen irányba néztek, s ezt jól is tették, mivel a világnak ma már nincs olyan térsége, amely felé ne néztek volna amerikai ágyúcsövek, a „béke,” a „demokrácia” kikényszerítése érdekében. Sokkal békésebb gesztus lett volna, ha a pápa tiszteletére a székesegyházak harangjai kondulnak meg, mivel mégis csak az Isten földi helytartójáról van szó, és jobban illik a béke jelképe hozzá, és egyházához, mint holmi ágyúdörgés.  

 

Programjának következő állomása talán mementónak is számít. Ellátogat ahhoz a két toronyházhoz is, amelyeket 2001. szeptember 11.-én rombolták le iszlám terroristák, repülőgép eltérítés módszerével. Az épületek helyén hatalmas tömeg előtt fog imádkozni az áldozatok lelki üdvéért, a hátra maradtak megbékéléséért. Ez roppant kedves gesztus, csakúgy, mint a zsinagógai látogatása.

 

Egy következő programjában, meglehetősen nagy tömeg előtt mélységes szégyenérzetét fejezte ki, az amerikai katolikus egyházat megrázó pedofíl-botrányok miatt. Azonban az áldozatok és hozzátartozói, magát a szégyenérzés kifejezését nem tartják elegendőnek. Határozottabb állásfoglalást várnak a pápától. A tettek mezejére kell lépni a keresztény egyházaknak, mivel eddig - csak az USA-ban – több százezer gyermeket gyaláztak meg a pedifil szerzetesek. Ma már nem elég a sopánkodás, és a szégyenérzés sem a megoldás eszköze. Érvényt kell szerezni azoknak a leveleknek, amelyeket már több alkalommal eljuttattak a Szent Székhez, kérve a katolikus egyházfőt, hogy tegyen konkrét lépéseket a pedofíl papok, és az ügyeiket takargató püspökök ellen.

 

Egyszóval igencsak súlyponti kérdések kerültek elő a pápai látogatás kapcsán. A vatikáni diplomáciára kemény munka vár, főnökük hazatérése után. Arra természetesen nem lehet számítani, hogy fenekestől felfordul minden Szent-Péter városában, mert ma már hívő és nem hívő egyaránt tudja, hogy Isten malmai lassan őrölnek. (Mihály J.)   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.