Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészségbiztosítás magánkézben!

2008.03.19

            Egészségbiztosítás magánkézben!

 

Kis hazánkban késhegyre menő vitákat váltott ki, az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról kialakult sokféle vélemény. A vita a köré csoportosult, hogy maradjon állami kézben, vagy magánbiztosítók versenyezzenek a biztosítottak kegyeiért. A koalíciós partnerek sokat vesződtek egymással, míg végre létrejött közöttük egy kompromisszumon alapuló öszvér megoldás.

 

Most Csehországban került sor ugyanerre a vitára, amely vita koránt sem volt olyan hangos, mint nálunk. Itt a polgári demokrata egészségügyi miniszter fogta magát és bejelentette, hogy magánkézbe adják az országban működő egészségbiztosítók döntő többségét. Lehet, hogy a vita majd ez után fog elkezdődni, mert ahogy a szociáldemokraták értesültek a döntésről, azonnal nemtetszésüket, sőt tiltakozásukat fejezték ki. Csehországban azonban más biztosítási rendszer működött eddig is, mint nálunk. Voltak állami és voltak magán kézben lévő biztosítók. Jelenleg az állami kézben lévő VZP-nél van a bejelentettek 60%-a, a fennmaradó 40% pedig a saját maga által választott magánbiztosítóhoz jelentkezett be.

 

Elképzelhető, hogy Csehországban rugalmasabban oldják meg az egészségüggyel kapcsolatos reformokat, de az is lehet, hogy ott még ez után kezdődnek el az összekoccanások a politikai pártok, a civilszervezetek, és a lakosság között.  (Mihály J.)

 

        2008.március 19.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.