Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ismét riogat a dalai láma!

2008.03.19

            Ismét riogat a dalai láma!

 

Kép Már 2007 júniusában is több napilap közölte, hogy lemondását fontolgatja a dalai láma. Akkor már olyan előre haladott állapotban volt ez a szándék, hogy már az utódját is megtalálták, a 22 esztendős Ogyen Trinely Dorje személyében. Ő lett volna a kiválasztott, mert úgy vélték, hogy személyét elfogadja a tibeti nép, a kínai kormány és maga a hivatalban lévő láma is. Az ügyet azonban félre tették, s egy éve csend honol körülötte.

 

Most viszont újra előkerült a téma, melynek komoly politikai okai vannak. Újra előtérbe került Tibet és Kína viszonya, Tibet önállóságának a kérdése. Zavargások, tüntetések, hatósági beavatkozások, sebesülések és halálos áldozatok tarkították a tibeti megmozdulásokat. Tibet ugyanis bojkottálni akarja a kínai olimpiát. De csakúgy, mint más, Tibettel kapcsolatos eseményekből, a száműzetésben lévő láma ebből sem maradhatott ki. A kínai kormányfő, Ven Csia-pao azzal vádolta meg az egyházi vezetőt, hogy ő hangolja össze a halálos kimenetelű lázadásokkal járó atrocitásokat. Ezeket, a vádakat a láma visszautasítja, és újra előveszi a régi nótát. Kijelenti, hogy kész lemondani, amennyiben elfajul az erőszak Kína és Tibet között.

 

Az eseményekkel kapcsolatban a dalai láma bővebben is kifejtette álláspontját. Sőt felszólítja az olimpián résztvevő nemzetek népeit is, hogy vegyenek részt ezen a kivételes eseményen és ne a politikai helyzet pillanatnyi állása szerint döntsenek. Az olimpia nem lehet a politika áldozata. Kína és Tibet politikai ügye nem köthető össze az olimpia nemes eszméivel. Mint láttuk a politika ezt, teljesen másként gondolja. A láma őszinteségéről viszont nem volt módunkban meggyőződni. (Mihály J.)

 

            2008. március 19.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.