Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nőtt a munkanélküliség!

2008.03.01

Az elmúlt három hónapban jelentős munkanélküli növekedés volt hazánkban, olvasható a Központi Statisztikai Hívakal közleményében. A foglalkoztatottak száma 3 millió 870 ezer volt, és 343 ezer honfitársunknak nem volt állása. A munkanélküliségi ráta 8,1%-ra alakult. A 15 és 74 éves népesség 54.6%-a jelent meg a munkaerőpiacon. Ez 66 ezerrel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliek 45%-a egy éve, vagy annál is régebben próbál munkát találni, nem sok sikerrel. Az állástalanság átlagos időtartama közel másfél év.

A fenti adatokból kitűnik, hogy a munkaképes lakosság több mint nyolc százaléka nem dolgozik, illetve a bátrabbak a fekete munkában jutnak hozzá nem hívatalos formában, megélhetésük tárgyához. Ezzel a munkavégzéssel azonban nem gyarapítja a ledolgozott évei számát, ezért a majdani nyugdíja is alacsony lesz. Ha megbetegszik nem tud elmenni betegszabadságra, és a betegség idejére semmiféle juttatást nem kap. Emellett még a lebukás veszélye is fenn áll,  mert egy ellenőrzésnek  súlyos anyagi következményei lehetnek. De egy kiszolgáltatott munkavállaló nem tehet más, mint vállalni a kockázatot is.

Rendszerváltó politikusaink állandóan azt szajkózzák, hogy a munkanélküliség a kapitalizmus velejárója. De ezt csak most utólag merik beismerni, a rendszerváltás pillanatában viszont hallgattak róla. Minden esetre beszélni és indokokat felhozni az okaira, lényegesen  könnyebb, mint elviselni. Akik beszélnek a munkanélküliségről és, osztogatják a jobbnál-jobb  tanácsokat, teszik ez úgy, hogy még egy napig sem ették a munkanélküliség keserű kenyerét. (Mihály J.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.